Når sexlivet går i dvale

Av Signe Kjøs
Nedsatt sexlyst er et vanlig symptom når man får lavt stoffskifte. På pratefora på nettet florerer meldingene fra kvinner som ikke orker, ikke fordi de er lei partneren, men fordi lysten er borte. En kvinne skriver at hun blir kvalm og får kvelningsfornemmelse når partneren nærmer seg. Så sterkt kan det føles å miste sexlysten.
Mer enn samleie
Ifølge Verdens helseorganisasjon er seksualitet en drivkraft som er ganske sterk i oss alle. Det handler ikke nødvendigvis om samleie og orgasme, men om nærhet, kjærlighet og intimitet. Sexolog Randi Gjessing definerer det som «det man gjør med en partner, men ikke med en annen».
– Det kan være mye seksualitet i et kyss. Å ha et sexliv handler om mye mer enn samleie. Det å ha nærhet til partneren, gi hverandre oppmerksomhet og gjøre hyggelige ting sammen er viktig. Når jeg får en ny klient til behandling, er første skritt å avdekke om hun ønsker et sexliv med partneren, eller om hun har mistet lysten fordi hun egentlig er lei ham, sier hun.
Gode øyeblikk øker selvbildet
Mange opplever en stor sorg over at sexlivet blir borte, mens andre lever godt med det. De fleste par, uansett om en av partene blir syk, opplever perioder der sexlivet går trått. For en stoffskiftepasient er det derimot ikke sikkert at lysten dukker opp igjen.
– Det kan være helt greit å ha et «hvitt» ekteskap hvis begge parter er fornøyde med det. Hver enkelt må tenke over hva som er viktig for å ha et godt liv. Hvis sex er viktig for deg, må du spare energi til det. Om den erotiske biten føles helt uoverkommelig, kan man heller være nær, passe på å være kjærester. Tar man vare på forholdet, blir det mindre nederlag ikke å ha sex.
Blir fort en ond sirkel
Randi Gjessing anbefaler likevel at man tenker over hvilken plass sex skal ha. Å feie problemene under teppet og la være å snakke om dem kan skape enda større problemer enn mangelen på sex.
– Det er viktig å vise partneren at man ønsker å ha et godt og nært kjærlighetsliv. Man kan ikke vente at han skal fortsette å ta initiativ hvis han hele tiden blir avvist. Her er vi inne på et viktig samspill: Å være syk kan gå utover selvbildet og føre til at man stenger seg inne i sin egen sårbarhet. Man har kanskje gått opp i vekt og føler seg ikke attraktiv, og med negativt kroppsbilde og selvbilde er det lett å avvise. Da blir det fort en ond sirkel. Tenk på at gode øyeblikk gir økt selvbilde. En kompliment fra partneren er garantert ærlig ment og viser at han vil deg vel, så ikke steng ham ute. Det å bli kost og dullet litt med styrker selvbildet og kan også øke lysten, sier hun.
Våg å ta samtalen
For mannen kan avvisning være mer sårende enn mange kvinner er klar over. Han er ikke tankeleser og vet ikke hvorfor hun trekker seg unna. Randi Gjessing råder kvinnen til å sette ord på hvorfor tingene er som de er.
– Min erfaring er at menn vil snakke om det. De vil vite hvorfor kvinnen de elsker, ikke lenger vil ha sex. Med tydelig kommunikasjon unngår man misforståelser. Menn kan bli veldig skuffet over ikke å bli begjært. Jeg har opplevd menn som har storhulket når de har fortalt om det. Det er viktig for ham å bli sett og få respons på det han gjør. Derfor må dere våge å ta samtalen og snakke om hvilke behov dere har. Hva er ditt behov, og hva er mitt? Hvordan kan vi møtes på midten?
Gjessing understreker imidlertid at det ikke løser noen problemer å «stille opp».
Nærhet er en god tilnærming
– Ingen har vel fått mer lyst av å ha sex når man ikke vil. Derimot er det viktig ikke å gå inn i en dvale som varer i årevis. Av og til må man vekkes. Kvinnen kan ikke bare gå inn i sykdommen og glemme at partneren lider. Men det ligger mye mellom ingenting og samleie – nærhet er en god tilnærming hvis alternativet er null nærhet og sex. Utfordringen: tretthet
Med lavt stoffskifte kan energien være en knapp ressurs, og mange sliter med fatigue. Det er en type tretthet som skiller seg fra vanlig hverdagsslitenhet ved at den ikke går over. Man kan altså ikke bruke de vanlige mekanismene for å komme ut av det.
– Jeg har mange pasienter som lider av fatigue, både kvinner og menn. Det er en stor utfordring å komme mer over på plussiden, men det er jo slik at energi avler energi. Jeg er varm tilhenger av kondisjonstrening – alle har godt av mosjon, selv om det kan være tungt å komme i gang. Fysisk aktivitet fører til at man sover bedre, får bedre appetittregulering og føler seg mer vel. Det igjen fører til at man får bedre selvbilde. Her kan man skape en vinn-vinn-situasjon: Gåturer med partneren er en fin måte å skape nærhet på. Et par ganger i uken kan man ta i litt mer, slik at man får opp pulsen og øker kondisjonen. Husk at både trening og sex er prioriteringer, avslutter Randi Gjessing.