Nils (56) lever godt med lavt stoffskifte

Publisert den: 29. Juni 2024
Nils Kristian Reppen syklet lange avstander hver dag og opplevde at kiloene rant av. Så fikk han påvist høyt stoffskifte, som senere ble til lavt.

I februar 2004 var daværende Dagbladet-journalist Reppen på jobbreise i Helsinki. Han var i den finske hovedstaden for å ta imot en pris han hadde vunnet sammen med andre i avisen. Der kollegene kledde seg etter forholdene i minusgrader og vind, var Reppen tynnkledd.

Jeg gikk rundt i T-skjorte, og folk bare: «hæ?». Senere skjønte jeg at hjertefrekvensen var såpass høy at jeg følte meg varmere enn jeg var, forteller han.

Det skulle likevel gå en tid før en diagnose ble satt.

Jeg hadde fire-fem år hvor jeg var ekstremt aktiv og syklet sinnssykt mye. Jeg syklet til og fra jobb hver dag, og jeg gikk mye ned i vekt. Det relaterte jeg egentlig bare til syklingen, sier han.

Fikk sykleforbud

I begynnelsen av 2005 flyttet Reppen med kone og to barn til Hässleholm, ti mil nord for Malmö i Sverige. I forbindelse med et legebesøk i sin nye hjemby tok en sykepleier blodprøver av ham. Høyt stoffskifte ble konstatert.

Sykepleieren hadde selv operert bort skjoldkjertelen ti år tidligere og hadde opplevd ganske store komplikasjoner med det. Jeg synes jeg fikk god pleie.

Reppen husker ikke helt hvilken medisin han ble satt på, men den mest brukte medisineringen er med Neo-Mercazole, ifølge Oslo universitetssykehus. På grunn av det høye stoffskiftet ble Reppen sykmeldt i februar 2005.

Jeg ble sykmeldt i tre måneder da de oppdaget det, og jeg fikk ikke sykle. Men jeg fikk spille golf, så da ble det to runder med bil enkelte dager, sier han fornøyd.

Høsten 2005 tok Reppen sluttpakke i Dagbladet og startet egen grafisk virksomhet fra Sverige. Bedriften ble senere kjøpt opp av nyhetsbyrået NTB.

Stoffskiftesykdom i familien

Symptomene på høyt stoffskifte roet seg etter at medisineringen startet, men senere gikk stoffskiftet over til å bli lavt. Da ble Reppen satt på Levaxin.

Etter det merket jeg ikke mye. Jeg begynte å gå opp i vekt, men det hadde kanskje også noe med arbeidssituasjonen å gjøre, at jeg pendlet til Norge og ikke levde så veldig sunt. Jeg syklet ikke så mye lenger heller.

Reppens mor har også lavt stoffskifte. Hvis man har nære familiemedlemmer som har problemer med stoffskiftet, har man økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte selv, skriver Lommelegen.

Det er også andre i familien som har fått diagnosen. Og når jeg snakker med moren min, så blir jeg ganske sikker på at hennes mor også hadde det, forteller Reppen.

Og legger til:

Det føltes selvfølgelig litt sært å få en typisk kvinnesykdom. Det irriterte meg kanskje litt, men jeg har aldri følt meg fysisk plaget av det. Jeg har kanskje brukt det til å unnskylde at jeg har vært litt større noen ganger, sier Reppen, som de siste ti årene også har gått på medisiner mot høyt blodtrykk.

Fastlegen økte dosen

I 2020 gjennomgikk Reppen en skilsmisse, sluttet i grafikkjobben i NTB og flyttet tilbake til Oslo. Barna er voksne og ble boende i Sverige. Reppen fikk jobb som journalist i Sykepleien.

Så da jeg endelig fikk meg fastlege på Tøyen, mente han at Levaxin-dosen min var for lav. Da hadde jeg gått halvannet år uten å sjekke stoffskiftet. Så nå går jeg vel på 75 milligram, som er 0,25 mer enn tidligere, forteller han.

Nedsatt sexlyst er et vanlig symptom når man får lavt stoffskifte. Reppen tok opp temaet med fastlegen sin.

Jeg opplevde at det går an å få hjelp. Har du en god fastlege, så gjør vedkommende noe med det. Da får du noen stimulerende midler som du kan slutte med etter ganske kort tid. I hvert fall var det sånn for min del, sier journalisten.

Holder seg i aktivitet

VG og Dagbladet har de siste årene hatt en rekke oppslag om lavt stoffskifte. Reppen, som er tidligere forsidesnekker i nettopp Dagbladet, skjønner godt hvorfor avisene skriver om lavt stoffskifte.

Jeg vet jo at de går etter større grupper som de kan treffe, og ordet «stoffskifte» treffer utrolig mange, sier han.

Journalisten er klar over at mange med stoffskiftesykdom har det tøft. Reppen sier han er heldig som har overskudd til å holde seg i aktivitet.

Jeg svømmer mye og sykler når det ikke er snø. Jeg er vel relativt aktiv og tror det har en positiv effekt.

Jeg blir ikke så lett bekymret

Allmennlege og stoffskifteekspert Lars Omdal sa i forrige utgave av Thyra at stoffskiftesykdom kan gjøre en mer følsom for stress. Det har ikke Reppen merket så mye til for egen del.

Jeg har aldri hatt en jobb som ikke har vært forbundet med stress. Jeg trives med det og føler at jeg har lært meg å takle det.

Reppen sier også at han har et ganske lyst sinn.

Jeg blir ikke så lett bekymret. Kanskje har det noe med innstillingen til livet å gjøre. Jeg har vel avfunnet meg med at jeg skal dø en gang, sier han og byr på et smil.

Powered by Cornerstone