Tove fikk fjernet kjertelen

Publisert den: 16. Januar 2025
Det startet med en hevelse på halsen. I dag lever Tove Elisabet Børsting (63) fint uten skjoldbruskkjertel.

Hun er en av 500–600 nordmenn som hvert år får utført såkalt total tyreoidektomi. Det er en kirurgisk operasjon der hele skjoldbruskkjertelen fjernes.

Inngrepet utføres ofte ved kreft, store struma eller overaktiv skjoldbruskkjertel som ikke kan behandles med medisiner. Etter operasjonen må pasienten ta hormonerstatning for å holde stoffskiftet i sjakk.

– Hva har du på halsen?

Tove Elisabet Børsting jobbet som sykepleielærer ved Lovisenberg diakonale høyskole i Oslo da de første spørsmålene kom. Hun hadde vært inne på tanken. Moren hadde det samme. Og selv er hun høyt utdannet innenfor helse; sykepleier og barnesykepleier med over 20 års klinisk erfaring og første- lektor i sykepleie.

Hevelse på halsen

Året var 2008, og sørlendingen hadde en stund kjent en hevelse på halsen.

– Det gikk fort fra jeg merket at det var noe der, til det var synlig og andre kunne se det, forteller Tove til Thyra.

Sykepleieren ble ikke spesielt skremt, men hun visste samtidig at det kunne være farlig. Fastlegen henviste henne til Oslo universitetssykehus, Aker for videre utredning. Vevsprøver ble tatt, og Tove fikk beskjed om at hun kvalifiserte for operasjon.

– Jeg var litt tilbakeholden og spurte om jeg måtte operere. De sa at jeg ikke måtte, og at jeg produserer nok tyroksin, forteller trebarnsmoren.

Hun valgte å vente. Tre-fire år gikk, og ubehaget i halsen ble mer påtrengende.

– Jeg kremtet mye, svelget litt vrangt og kjente at det presset litt på luftrøret.

Fjernet hele kjertelen

I 2012 ba Tove om en ny henvisning og undersøkelse. Hun gikk med på å fjerne hele kjertelen. Den medisinske begrunnelsen var at den var veldig stor og presset på luftrøret.

– Stoffskifteprøvene og T3- og T4-verdiene var helt normale. Jeg hadde nok. Men jeg vet ikke når det kunne forandre seg på grunn av at kjertelen var så stor.  

Tove kom til den samme kirurgen som hun var hos i 2008.

– Han bare smilte og sa at «jeg skjønner veldig godt hvorfor du kommer hit».

På tidlighøsten i 2012 ble hun rullet inn på operasjonsstuen på Aker. Det var en stressende opplevelse. Tove hadde sett noen operasjoner før. Hun tenkte: Hva om det oppstår blødninger?

Var stresset

Komplikasjoner er ikke vanlig, men det kan skje. Den mest akutte komplikasjonen etter en total tyreoidektomi er blødning i det opererte området på halsen. Om det skjer, skjer det vanligvis innen de første seks timene, ifølge Store norske leksikon.

Inngrepet tok rundt en time. Alt gikk bra, men stresset fra før operasjonen hang igjen.

– Da jeg våknet, sto det fire stykker over meg og lurte på om jeg hadde det bra, for jeg hadde så høyt blodtrykk. Jeg har det bra, sa jeg. Nei, du er veldig stresset, sa de.

– Da jeg skjønte at jeg hadde våknet, gikk blodtrykket ned, og jeg var oppe og gikk veldig fort.

Nedtur

Tove ble sykmeldt i to uker etter operasjonen. Etter hvert som det tikket mot retur til jobben på Lovisenberg, fikk hun en liten nedtur.

– Jeg ble helt utslått fordi jeg hadde vært så stresset.

Oppstarten på jobb ble utsatt i noen dager. Men så dro hun tilbake – også til en ny hverdag med medisiner. Fordi stoffskiftet ble lavt etter at kjertelen var fjernet, startet hun på Levaxin: 100 mikrogram hver dag. Etter at Tove fylte 60, har stoffskiftet svingt noe mer. Dosen er nå justert.

– Jeg tror at jeg de siste årene har funnet en middelvei på det, forteller sykepleieren, som har gått til sjekk tre ganger i året de siste årene.

Still spørsmål

– Har du noen oppfordringer, tips og råd til andre som skal inn og fjerne hele kjertelen?

– Man må bare stille spørsmål og følge legens råd. Kanskje var jeg litt egenrådig da jeg utsatte operasjonen den første gangen, men jeg hadde ingen særlige problemer, og prøvene var fine. Samtidig tenker jeg at det ikke er sunt å gå med en kjertel som gir deg kremting og hosting hele tiden. Ja, det er en bakdel med å fjerne noe som hører naturlig hjemme i kroppen, og så gå på kjemiske medisiner resten av livet, men jeg tar ingen sjanser. Jeg har det bra, sier den aktive 63-åringen.

At Tove har hatt et inngrep i halsen, synes knapt.

– Jeg bryr meg ikke om at det er en sånn strek. Man får jo andre streker og rynker når man blir gammel. Det er helt greit.

Ingen grunn til å grue seg

Tove mener det er ingen grunn til å grue seg til et inngrep som total tyreoidektomi.

– De er så flinke, og alt blir bare bedre: kirurgene, teknikken, utstyret og anestesien. Sykepleierne i alle ledd ga meg den omsorgen jeg trengte – i mottaket på operasjonsdagen, under oppvåkningen og på sengeposten det døgnet jeg lå der.

 

FAKTA

Antallet total tyreoidektomioperasjoner de siste årene:

2023: 499

2022: 514

2021: 511

2020: 571

2019: 575

2018: 606

2017: 577

2016: 620

Kilde: Norsk pasientregister

 

Tyroidektomi

Tyroidektomi betyr kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. Avhengig av hva som er årsaken til at kjertelen skal fjernes, kan man operere bort hele kjertelen (total tyroidektomi), halve kjertelen (hemityroidektomi) eller kun overgangen mellom de to halvdelene av kjertelen (isthmusreseksjon). Det er flere grunner til at slike operasjoner gjøres. Det vanligste er at hele eller deler av kjertelen er forstørret slik at det gir lokale plager (struma).

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Cornerstone